#Kultklockor: Fake Cartier Santos

Publicerat i Cartier On Av admin

Det skapades vid en tidpunkt då män bara bar ficklök och var Cartiers första armbandsur. Den har en specifik, fyrkantig låda med rundade kanter och skruvar på ringen. Santos – en modell som inte kan förväxlas med någon annan.

Vem vet vad ödet för denna klocka skulle ha blivit om inte Louis Cartier hade deltagit i en av festerna som anordnades av baron Henri Deutsch de la Meurthe. I början av 1900-talet möttes hela det parisiska samhället vid Deutschs mottagningar. Där fanns bland annat en excentrisk brasilianare, Alberto Santos-Dumont – en flygkonstruktör och en ballong- och luftskeppspilot (senare även flygplanspilot). Santos-Dumont var ingen vanlig pilot. Han var en pilot som var besatt av att flyga och ägnade större delen av sitt liv åt att bygga och förbättra flygplan. Hans passion började med en fascination för ballongflyg, en underhållning som var på modet i Paris i slutet av 1800-talet. Som anekdoten säger, behandlade Santos-Dumont ballongen som ett transportmedel och flög den varje dag (det fanns till och med berättelser om att han flög genom triumfbågen och ”parkerade” ballongen på gatan framför restaurangen). Besattheten av att flyga som överväldigade Santos-Dumont var så stor att han till och med åt på upphöjda pallar då och då för att gradvis vänja sig vid höjden.

Hans första flygplan byggdes redan 1898, men det blev inget framgångsrikt projekt. Detta avskräckte inte Dumont, och under de närmaste åren skapade han nya konstruktioner, inklusive en komplett nyhet, luftskeppet. Ett av de första luftskeppen deltog till och med i en ovanlig tävling som utlystes av industrimannen, baron Henri Deutsch de la Meurthe. År 1900 meddelade Deutsch att alla som flyger från Saint-Cloud Park på inte mer än 30 minuter, tar en runda runt Eiffeltornet och återvänder till Saint-Cloud Park, kommer att få ett pris på 100 000 franc.

Dumont lyckades den 19 oktober 1901 – han tog sig av den utsedda rutten på 29 minuter och 30 sekunder, och han överlämnade de mottagna pengarna till hälften till sin besättning och de parisiska fattiga. Denna bedrift gav honom stor popularitet och snart, 1903, började Dumont organisera kommersiella flygningar över Paris. Under en av dem insåg han att avläsning av tiden från ett fickur gör det svårt för honom att manövrera i luften och det skulle vara mycket lättare att titta på klockan som var fäst vid handleden (då skulle han inte behöva ta sina händer av kontrollspaken ett ögonblick).

Santos de Cartier är inte för alla

Och så kommer vi till startpunkten, som är festen där Louis Cartier och Alberto Santos-Dumont träffades. I tillfälliga samtal berättade Dumont för sin nya vän om sina dilemman om klockan. Detta behövde inte upprepas för Cartier två gånger, och samma år (1904) skapades en originalmodell, helt annorlunda än de fickur som var populära på den tiden. Först hade den en fyrkantig låda, inte en rund, med en ring fastskruvad med små skruvar. Och för det andra och viktigast av allt, den kunde bäras på handleden och en läderrem användes för att fästa den på handleden. Skruvarna på ramen gav den en sportig karaktär – trots allt var det den första pilotklockan. Urtavlan, å andra sidan, såg väldigt klassisk ut: i mitten fanns en spårliknande minutskala, omgiven av romerska siffror, med traditionella Breguet-visare ovanför dem. Den mekaniska delen sköttes av urmakaren Edmond Jaeger, som Louis Cartier började samarbeta med, och tre år senare (1907) skrev han på ett långtidskontrakt (Jaeger åtog sig att förse Cartier med mekanismer för platta klockor, från de enklaste till den mest komplexa).

Alberto Santos-Dumont testade sin nya klocka hösten 1906 under en spektakulär flygning på No. 14-bis. Flygningen varade bara 22 sekunder och Dumont lyckades flyga endast 220 m, men man måste komma ihåg att detta var de första officiellt godkända flyglängdsrekorden i Europa.

1911 skapades en kort serie av modellen Santos de Cartier, endast tillgänglig för de privilegierade (ur dagens perspektiv var klockan väldigt liten, den hade måtten: 25 mm x 35 mm). Förresten, från 1911 till 1973 producerade och sålde företaget bara 800 enheter av denna modell, så det är svårt att prata om serieproduktion här. Santos de Cartier erbjöds med en läderrem (brun eller svart) avslutad med en modern, för tiden, klämma. Spännet designat av Cartier genom åren var den enda konstruktionen av denna typ som fanns på marknaden.

Måste vara

1970-talet var ingen bra tid för Santos – då introducerade Cartier Must de Cartier-konceptet, d.v.s. mer ”demokratiska” alternativ av välkända modeller, förpackade i kuvert av ett nytt material – silver pr. 925 täckt med ett 20-mikrons lager av guld. I en sådan stål- och guldversion 1978 återvände Santos till marknaden efter ett uppehåll på flera år (vid den tiden ägdes Cartier-företaget inte längre av familjen: arvingarna hade sålt sina aktier till ett finansiellt konsortium ledd av Joseph Kanoui ). En sportig variant introducerades också med ett stålfodral integrerat med armbandet (detta var den första versionen av Santos med ett armband; klockor som Royal Oak av Audemars Piguet eller Nautilus av Patek Philippe dök inte upp förrän många år senare) . Cartier tolkade denna nya trend på sitt eget sätt och lade till guldelement (ring och skruvar på armbandet). Denna tvåfärgade version var mycket populär på 1980-talet.

Must de Cartier-serien har överlevt i flera år, för i slutet av 1980-talet. Modellen annonserades med en snygg slogan som ett riktigt måste och dök ibland upp i överraskande versioner, som Ronde med en åttkantig ring.

Det är svårt att tro idag, men på 1980-talet var det Fake Cartier, inte Rolex, som var synonymt med klockan för affärsmän. Det var därför den gyllene versionen av Santos på armbandet bars av finanshajen Gordon Gekko (spelad av Michael Douglas) i filmen ”Wall Street”. Du kan se den här klockan i scenen när Gekko håller sitt berömda tal, ”Girighet är bra … och middag är för mesar.” Efter filmens framgång växte Santos aktier också. Enligt statistik var Santos, tillsammans med Rolex Oyster Perpetual, en av de mest kopierade klockorna i världen av förfalskade tillverkare.

1987 ändrades Santos igen och kom in på marknaden som Santos Galbée: den hade en mer rundad låda, särskilt runt klackarna. De flesta av dessa versioner var baserade på kvartsverk, även om det också fanns mekaniska varianter. Efter flera decennier, 2005, fräschade Cartier-företaget upp Santos Galbée-modellen och presenterade den i en sportig version som Santos Galbée XL i ett förstorat fodral (32 x 45 mm), med ett karakteristiskt snörskydd och ett automatiskt ETA-verk.

Santos 100

1990-talet medförde ytterligare förändringar: 1994 introducerade Cartier den lyxiga Santos – den här gången hette klockan Santos-Dumont och hade en boett av platina och roséguld. Dess ”efterträdare” var en mycket platt version (även Santos-Dumont) som drivs av en handlindad mekanism (den kom ut på marknaden 1999). 1997, med anledning av 150-årsjubileet för varumärket Cartier, skapades en speciell, begränsad serie på 1 847 stycken Ronde, atypisk för Santos, med tidsangivelser i två zoner, driven av en automatisk mekanism från ETA (kaliber 2671) . Ett år senare avtäckte Cartier Privée Cartier Paris-kollektionen på SIHH i Genève, bestående av historiska modeller som drivs av unika rörelser. Denna serie innehåller även två Santos-Dumont-modeller (i ett platina- och gulguldfodral, mått: 36 x 27 mm) med Frédéric Piguet-rörelser.

rolex kopia

Vändpunkten i Santos historia var 100-årsjubileet för denna modell. Sedan, 2004, dök Santos 100 upp med en mycket större låda: 51 x 41 mm (10,3 mm tjock) eller i en mellanversion med dimensioner: 35,6 x 35,6 mm och ett nytt, automatiskt urverk. Men om mekanismen om ett ögonblick. Stålhuset på Santos 100 hade en modern design, vilket gjorde klockan mer vattentät (upp till 100 m). Därför hade de åtta karaktäristiska skruvarna på ringen inte bara en dekorativ funktion, utan drog åt den. Helstålbaksidan skruvades också fast med åtta skruvar. Alla prydnader (t.ex. en cabochon i spets) övergavs också, eftersom Santos 100 skulle ha de egenskaper som är typiska för en modern sportklocka. Cartier, som de flesta märken på den tiden, använde ETA-rörelser (t.ex. caliber 2892-A2). Santos 100-kollektionen inkluderade också modeller med ett stoppur, insvept i extra stora fodral (41,2 x 54,3 mm) gjorda av en mängd olika material, inklusive stål, guld och titan. Santos 100 Chronograph drevs av den välkända kalibern ETA / Valjoux 7753 med ett räknaresystem som är karakteristiskt för denna rörelse: 30 minuter per timme. 3, 12 timmar i timmen 6 och en liten second hand kl 9.

En sådan massiv Santos passade perfekt in i den nya tiden. Så Cartier började släppa olika versioner. En av de mest intressanta är skelettet som kallas Cartier Santos 100 Skeleton (ref. W2020018), insvept i ett palladiumfodral och drivs av en handlindad mekanism med en 72-timmars kraftreserv (kaliber 9611 MC, först skapad i vår egen verkstad), bestående av 128 delar. Presentationen av skelettet 2009 väckte sensation: klockan såg avantgardistisk ut och hittills har ingen tolkat denna klassiska design på detta sätt.

Den nya Santos, den nya ambassadören

Nästa steg var introduktionen av Santos Demoiselle dammodell med reducerad boett och kvartsurverk (stål, gult eller vitt guld).

2016 såg Cartiers massiva Santos 100 en ännu sportigare version, Santos 100 Carbon. Stålboetten på nya Santos mäter 51,1 x 38,3 mm och har en svart beläggning, vilket understryker klockans sportiga karaktär (tillsammans med ett läderband som är färdigt att se ut att vara gjorda av tyg). Vita romerska siffror, vita visare och en röd sekundvisare kontrasterade fint mot det svarta på fodralet och remmen. Inuti fanns en annan mekanism skapad i vår egen tillverkning, det vill säga caliber 1847 MC med automatisk lindning.

Väckelsen, alltså nyöppningen, ägde rum 2018. Då fräschade varumärket Cartier upp Santos ännu en gång genom att presentera en helt ny kollektion (du kan läsa mer om den HÄR) bestående av 13 modeller i två storlekar: medium (35,10 x 41,90 mm) ; höjd 8,83 mm) och stor (39,80 x 47,50 mm; höjd 9,08 mm). Bland dem var Santos de Cartier, designad som den perfekta bärbara vardagen, driven av en ny mekanism som utvecklats internt. Kalibern 1847 MC med automatisk lindning och en 40-timmars kraftreserv använder antimagnetiska nickelfosfor-escape-delar och en paramagnetisk legeringsbur. Tack vare dessa element är mekanismen resistent mot magnetfält upp till 1200 Gs. En nyhet var också det patenterade systemet för att snabbt byta armband och förkorta armbandet (en speciell knapp som kallas Quick Switch används för detta): ägaren av klockan behöver inte ha specialverktyg för att byta ut armbandsremmen eller ta bort länkarna och förkorta eller förläng armbandet vid behov (du kan ta bort upp till 8 celler).

Den nya kollektionen inkluderar även Santos de Cartier Skeleton, det vill säga en skelettvariant med ett handlindat, inte som tidigare, automatiskt urverk (kaliber 9611MC), förpackat i ett stål- eller guld (roséguld) fodral med måtten: 39,80 x 47, 50 mm. När det kommer till design har Cartier-designerna lyckats snyggt kombinera funktionerna hos modeller från olika perioder, samtidigt som de har bibehållit en modern karaktär. Nu är väskan och klackarna mer rundade, påminner lite om Santos Galbée-modellerna. Den viktigaste förändringen är förstås en hel rad proprietära mekanismer (efter många år behöver Cartier inte förlita sig på tredjepartsmekanismer) och ett mycket bekvämt system för snabbt bältesbyte.

Tillsammans med nya Santos finns det också en ny varumärkesambassadör, skådespelaren Jake Gyllenhaal, som har setts i många material som marknadsför modellen, till exempel de som annonserar kollektionen 2019. 2019 hänvisade Cartier återigen till sin över 100-sommar arv som visar två versioner av Santos. Den första är Santos de Cartier Chronograph, en mer komplicerad version av den historiska Santos som återaktiverades föregående år. Klockan finns i tre versioner: boett i stål, roséguld eller en tvåfärgad variant (gult guld och stål). Storleken på höljet har anpassats till moderna kunders krav, så höljet har måtten: 43,3 x 51,3 mm och är vattentätt upp till 10 atm. Inuti finns kalibern 1904-CH MC med automatisk upprullning och stoppur, skapad i egen tillverkning. Tidtagarräknarna är symmetriskt arrangerade på urtavlan: minuter per timme. 3, och varje timme kl 9. Förutom dem kan du på urtavlan också se en liten sekundvisare på 6 och en datumstämpel kl 6. Start och stopp av stoppuret manövreras på ett ovanligt sätt: med hjälp av knappen på vänster sida av väskan, medan knappen integrerad med kronan ansvarar för att återföra indikationerna till startpositionen.

Stålversionen i grått och svart har den mest sportiga karaktären. Det för tankarna till atmosfären på 1970-talet, när Cartier försökte konfrontera Santos med de mycket dyrare Royal Oak-modellerna av Audemars Piguet och Nautilus av Patek Philippe.

Den andra av den nya Santos är en mer ”demokratisk” (aka prisvärd) kvarts Santos-Dumont med en urtavla som liknar historiska versioner från tidigt 1900-tal och en distinkt utskjutande krona (som den första Santos hade).

Om du tittar på den här modellens långa historia, kom ihåg att varje version av Santos ser tidlös ut. Dessutom, hade inte Louis Cartier designat den för Alberto Santos-Dumont, kanske tanken, den andra klockan med rektangulär boett efter Santos, inte skulle ha skapats. Därför, i motsats till vad det engelska ordspråket säger: du kan inte vara allas älskling, har Santos så många versioner att förmodligen alla kommer att fånga ögat. Eftersom det i sin historia var förknippat med belle époque-stilen, och var också en symbol för disco-erans status under det sena 1970-talet och senare 1980-talet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *