Dags för filmerna: 10 Times a Watch stal rampljuset från skådespelarna (replika klockor)

Publicerat i replika klockor On Av admin

(Varning: Spoilers framåt.)

Klockor i filmer har fascinerat klockfans sedan att samla på klockor blev (minst) lika intressant som att få en autograf från din favoritskådespelare. Från Steve McQueens Monaco i Le Mans (1971), Ripleys (Sigourney Weaver) Seiko Giugario i Aliens (1986), Christian Bales Datejust i American Psycho (2000), Marlon Brandos Rolex GMT och Martin Sheens Sheens Seiko 6105 ”Capotain Willardse” Nu (1979), till Casios CA53W på handleden av Marty McFly (Michael J. Fox) i Back to the Future (1985), James Bonds (Sean Connery) Submariner 6538 i Dr. No (1962) och många fler, dessa bitar blev ganska ofta lika kända (bland samlare) som filmerna de var med i. I vissa fall, som Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Perpetual i Doctor Strange (2016), Kate Beckets (Stana Katic) Omega Speedmaster i tv-serien ” Castle” (2009-2016), eller klockan utan visare i Ingmar Bergmans Vilda jordgubbar (1957), för att bara nämna några, dessa stycken har till och med spelat en mycket viktigare roll än att bara vara rekvisita. Dags att titta på några anmärkningsvärda framträdanden på skärmen: replika klockor

Pulp Fiction (1994):
”Den här klockan var din förstfödslorätt, […] så han gömde den, på det enda stället han visste att han kunde dölja något.”

Christopher Walken som kapten Koons i Pulp Fiction (1994) / A Band Apart, Jersey Films, Miramax
Tarantinos mästerverk fick inte bara John Travolta, Samuel L. Jackson och Uma Thurman Oscarsnomineringar, det innehöll också ett arvegods med kanske en av de mest ovanliga historierna, prisfightern Butch Coolidges (Bruce Willis) farfars guldklocka (en Lancet-grav). Kolla på). Som vi lär oss i kapten Koons (Christopher Walken) monolog, hade Orion Coolidge ursprungligen köpt Lancet i en allmän butik i Knoxville vid sekelskiftet. När han värvades för att tjäna i första världskriget gav Orion klockan till sin son Dane, som senare skulle bära den som soldat under andra världskriget. Vid slaget vid Wake Island (8 – 23 december 1941) insåg Dane att han kanske inte skulle ta sig hem och gav den till en flygvapenskytt vid namn Winocki och bad att få ge den till sin fru och hans son (Butchs far). Han i sin tur sköts ner över Hanoi under Vietnamkriget och placerades i ett fångläger, fortfarande klädd i guldklockan. Det enda sättet han trodde att han kunde rädda den var att gömma den för Viet Cong på det sista stället du skulle vilja ha en klocka på. Fem år senare, på sin dödsbädd, överlämnade han klockan till sin vän Koons (Christopher Walken) som också var tvungen att gömma klockan på samma sätt för att hålla den säker tills den dag han äntligen kunde ge den till Butch.

Interstellar (2014):
’Titta på det här! Det var han! All denna tid!’

Relativitetsteori: Jämför Hamilton-klockor i Interstellar (2014) / Paramount Pictures, Warner Bros. Pictures
Christopher Nolans episka science fiction-film skulle inte vara sig lik utan Joseph Coopers (Matthew McConaughey) Hamilton Khaki Field armbandsur, kanske den bästa produktplaceringen i klockmarknadsföringens historia: Strax innan han gav sig iväg för att lämna jorden (och vår galax) som piloten på rymdskeppet Endurance, Cooper gav klockan som en minnessak till sin 10-åriga dotter ”Murph” för att jämföra deras relativa tider för när han skulle återvända. Senare använder han klockan inifrån en massiv tesserakt för att kommunicera med henne över olika tidsperioder genom att manipulera armbandsurets sekundvisare, med hjälp av morsekod för att överföra kvantdata som samlats in från händelsehorisonten, vilket möjliggör mänsklighetens utvandring och överlevnad.

Klockan blev känd av fans av filmen som ”Murph”-klockan och släpptes så småningom av Hamilton 2019.

Apollo 13 (1995):
”Houston Vi har ett problem.”

Speedy räddar dagen: Kevin Bacon, Tom Hanks och Bill Paxton i Apollo 13 (1995) / Universal Pictures
Ron Howards film om det ödesdigra månuppdraget Apollo 13 är bara en av de många rymdfilmer som måste ses med Omega Speedmaster Professional i den. Men eftersom klockan användes av John Leonard ”Jack” Swigert, Jr. (spelad av Kevin Bacon i filmen) för att tajma en 14-sekunders manöver som visade sig vara avgörande för att återföra besättningen tillbaka till jorden, var detta utan tvekan en av Speedmasters viktigaste rollerna.

Jaws (1975):
”Du kommer att behöva en större båt!”

Richard Dreyfuss och hans Nautoscaph i Jaws (1975) / Universal Pictures
I Steven Spielbergs klassiska hajfilm bar Richard Dreyfuss, som spelar Matt Hooper, en ganska vanlig dykklocka som utvecklats till ett frustrerande mysterium för världens klocknördar i decennier. Fram till 2010, då Gary och Christian Stock kunde avslöja att det var en Alsta Nautoscaph. Duon nådde ut till Dick Warlock, stuntmannen som gick in i buren med hajen i vattnet, och stuntkoordinatorn Ted Grossman.

James Bond: Goldeneye (1995):
”Nu, 007, försök att lämna tillbaka en del av den här utrustningen i perfekt ordning.”

Omegas filmpremiär i Goldeneye (1995) med Seamaster 300 / United International Pictures
Den sjuttonde filmen i James Bond-serien, och den första med Pierce Brosnan i huvudrollen som den fiktiva MI6-officeren James Bond, tog produktplacering i klockindustrin till en ny nivå: I en tid där folk fortfarande var galna i Swatch-klockor, hade Omega gjorde ett grymt marknadsföringsstunt och utrustade Bond (ursprungligen en Rolex-kille) med Seamaster Professional 300 (laddad med prylar som en laser och en fjärrsprängkapsel). Klockan är inte bara en viktig handlingsanordning flera gånger i filmen; det skapade en tiofaldig ökning av antalet sålda stycken för Omega och hjälpte till att introducera en ny generation köpare till världen av schweizisk lyxurtillverkning.

Dagsljus (1996):
”Har du inget bättre att göra?”

Sylvester Stallone, hans Panerai och Stan Shaw i dagsljus (1996) / Universal Pictures
Med ett IMDB-betyg på endast 5,9 och en enighet från kritikerna om Rotten Tomato om att filmen ”känns utformad för att irritera publiken till underkastelse”, var Daylight verkligen inte Silvester Stallones största roll. Ändå gav Kit Laturas (Stallone) framträdande i en tunnel som förbinder Manhattan och New Jersey den nödvändiga exponeringen för det italienska klockmärket Panerai och ledde till betydligt större efterfrågan (liksom fler framträdanden i andra actionfilmer).

Säkerheten sist! (1923):
”Du får tid för det här!”

Harold Lloyd hänger desperat i händerna på en skyskrapaklocka under Safety Last! (1923) / Hal Roach Studios
Den amerikanska stumfilmen med Harold Lloyd (som spelar sig själv som försäljare på De Vore Department Store) innehåller en av de mest kända bilderna från stumfilmseran: Lloyd håller i händerna på en stor klocka när han dinglar från utsidan av en skyskrapa ovan flytta trafik för att locka folk till sin arbetsgivares butik. Ett antal olika byggnader från 1st Street till 9th Street i centrala Los Angeles användes, med uppsättningar byggda på sina tak för att matcha fasaden på huvudbyggnaden, International Bank Building vid Temple och Spring Streets.

Kingsman: The Secret Service (2014):
”Så vad gör det här? Elektrokutera någon?”

Undercover Kingsman: Nick English bär en Bremont Kingsman i roséguld (2014) / Marv Films
Matthew Vaughns roliga film om en spionorganisation och dess senaste rekrytering Gary ”Eggsy” Unwin (Taron Egerton) som kämpar mot ett globalt hot från ett vridet tekniskt geni förde också tre Bremont-klockor upp på bioduken. Ännu mer imponerande, Bremonts grundare Nick English lyckades själv göra ett framträdande som Kingsman.

Bulova: Världens första tv-reklam (1941)
”Amerika kör på Bulova-tid.”

Bulova gjorde publiken tittartid 1941 / Bulova
Även om det uppenbarligen inte är en film, förtjänar världens första TV-reklam fortfarande att finnas på den här listan: Den sändes den 1 juli 1941 på NBC:s WNBT-TV innan en basebollmatch i New York mellan Brooklyn Dodgers och Philadelphia Phillies började. Annonsen var bara 10 sekunder lång och kostade företaget $9 ($4 för sändningstid och $5 för ”stationsavgifter”). Nästan lika imponerande: 1926 hade Bulova sänt den första nationella radioreklamen.

American Hustle (2013):
”Gör inte en så stor grej! Ta bara en till.”

Förut: Stoddard Thorsens (Louis CK) bär en GMT Master II i American Hustle (2013)
American Hustle berättar historien om bedragaren Irving Rosenfeld (Christian Bale), som tillsammans med sin brittiska partner Sydney Prosser (Amy Adams) arbetar för FBI-agenten Richie DiMaso (Bradley Cooper) 1978. På tal om en con: Louis C.K.s skildring som FBI-övervakaren Stoddard Thorsen introducerade tittarna till en Rolex GMT-Master II i guld, mer än två decennier innan just denna version av klockan faktiskt släpptes av det Genève-baserade varumärket.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *